... Mramorová bábovka ...

Vláčná, načechraná, voňavá, vypadá skvěle a k přípravě nepotřebujeme mnoho přísad. Přesně taková je tato mramorová kráska. Těsto je šlehané, piškotové, ale přesto není bábovka suchá ...

6 vajec
240 g cukru
180 g oleje
120 ml mléka
360 g špaldové mouky (hladké světlé)
1 kypřící prášek do pečiva
20 g kakaa (+ 50 ml vody)

Formu důkladně vymažeme olejem a vysypeme moukou. Troubu zahřejeme na 175°C. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh. V misce si rozmícháme olej, mléko a žloutky. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem. Opatrně vmícháme sníh. Zhruba čtvrtinu těsta dáme stranou, smícháme s kakaem a vodou. Do připravené formy už jen vrstvíme střídavě světlé a tmavé těsto. Já dávám po čtvrtinách světlé a třetinu tmavého, tudíž začínám i končím světlým těstem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 55-60 minut. Já dávám vždy rošt na nižší úroveň a zhruba v polovině pečení přikrývám z vrchu alobalem, aby bábovka nebyla příliš tmavá. Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme 20 minut vychladnout, poté opatrně vyklopíme a necháme ji úplně vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře