... Královská glazura ...

 

alias bílková poleva, poleva na perníčky. Receptů je nepřeberné množství. Vyrobit ji můžete klasicky z bílků nebo pokud máte strach použít syrové, můžete použít pasterizované. Další možností je náhrada sušenými bílky s vodou,. Tuto metodu používám já, poleva je poté stabilnější a dá se na ní krásně malovat ...

900g moučkového cukru
30g sušených bílků
120ml vlažné vody
1 lžička glycerinu
1 lžička aroma (používám mandlové nebo rumové)
1/2 lžičky vinného kamene

Připravíme si robota a metlu tzv. ,,pádlo". V míse promícháme vodu, bílky, vinný kámen, zapneme robota a šleháme na nejvyšší rychlost 1 minutu. Přidáme aroma, glycerin a šleháme na střední rychlost 30 sekund. Do směsi prosijeme 300g cukru, šleháme na střední rychlost 30 sekund. Přidáme 300g cukru, šleháme 30 sekund a nakonec zbytek cukru. Nyní zbývá poslední 1 minuta šlehání a máme hotovo. Poleva by měla být velmi silná, hustá. Přendáme ji do plastové dózy, přikryjeme potravinovou fólií, aby se dotýkala celého povrchu polevy a zavřeme vzduchotěsným víčkem. Můžeme skladovat v lednici i 2 týdny. Postupně odebíráme potřebné množství polevy a dle použití ředíme vodou.

Konzistence polevy je klíčová pro váš úspěch nebo neúspěch zdobených perníčků.
1) tuhá konzistence - utřená poleva dle receptu, např. na květiny, lístečky apod
2) konturovací (psaní) - velmi lehce naředěná, běžné zdobení, kde chceme zachovat pevné obrysy, drobné detaily, psaní ... cca 250g polevy + 10ml vody
3) podkladová, vyplňující - tekutá, která se sama během pár vteřin zarovná, slouží k vyplnění podkladu či větších ploch ... cca 250g polevy + 15 až 20ml vody

Videotutoriál, jak na správnou konzistenci ->

Komentáře