... Zamotaný mazanec ...

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého těsta pečený zpravidla na Velikonoce. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu. V závislosti na tom, pro koho byl mazanec určen, se lišilo jeho složení. Pro čeledíny se dělal mazanec z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy bylo těsto obohaceno rozinkami a mandlemi. Já používám stejné těsto jako na vánočku, máme ho nejraději jen takto obyčejné s mákem s krystalky cukru nebo sypané mandleni. Do těsta můžete přidat rozinky, citrónovou kůru atd ...

600 g hladké mouky
300 ml mléka
80 g rozpuštěného másla
70 g rozpuštěného sádla
80 g cukru
20 g vanilkového cukru
4 žloutky
1 sáček sušeného droždí
špetka muškátového květu
špetka soli

1 vejce na potření
mandle na posypání

Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme sypké suroviny a uprostřed uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko smícháme s droždím, žloutky, máslem a sádlem. Vypracujeme hladké pružné těsto. Tuto práci nám velmi zjednoduší robot s hnětacími háky nebo domácí pekárna. Vrátíme těsto do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na 1 hodinu. Jakmile má těsto dvojnásobný objem, vyklopíme ho na pracovní plochu a lehce prohněteme, abychom z něj vytlačili vzduch. Nyní můžete z těsta opět vytvarovat bochánek a dát kynout nebo si mazanec můžete jednoduše ale krásně zaplést. Video tutoriál najdete na YouTube -> Vytvarovaný mazanec dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a dáme ještě na cca 60 minut kynout do tepla. Pokud tuhle fázi uspěcháme, mazanec zprudka dokyne v troubě, neudrží si svůj tvar a popraská. Troubu předehřejeme na 180°C. Mazanec potřeme, posypeme mandlemi, vložíme do trouby. Po 10 minutách snížíme teplotu na 160°C a dopečeme cca 25-30 minut. Pokud příliš rychle hnědne, přikryjeme mazanec kouskem alobalu. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

* Na úvodní fotce je místo mazance udělaný věnec. Těsto jsem zapletla ze 6 pramenů jako vánočku a svinula do tvaru věnce.

Komentáře