... Makové šneky ...

Když jdeme s dětmi na nákup do Lidlu, vždy se hrnou k pultu se sladkým pečivem a škemrají o makové záviny. Hodná maminka jim je koupí, protože ty rozzářené oči za to stojí. Nicméně jsem se rozhodla, že mnohem lepší bude připravit si je doma. Základní kynuté těsto, maková náplň a drobenka, nic složitého. Navíc jsem přidala citrónovou polevu a místo malých závinů jsem udělala šneky ...

* těsto
300 ml mléka
50 g cukru
50 g rozpuštěného másla
2 žloutky
500 g hladké mouky (špaldové)
7 g sušeného droždí

* náplň
200 g mletého máku
300 ml mléka
80 g cukru
80 g povidel
1 lžíce rumu

* drobenka
40 g mouky
20 g cukru
20 g másla

1 vejce na potření

Mléko přivedeme k varu, vsypeme mák s cukrem a za stálého míchání vaříme 10 minut na mírném plameni. Jakmile toto podceníte a urychlíte čas, bude náplň příliš sypká. Svařený mák smícháme s ostatními přísadami a necháme vychladnout.
V míse promícháme mléko s cukrem, droždím a necháme 10 minut odležet. Toto se dělá proto, abychom aktivovali droždí, které v mléku začne bublat. Pokud ne, bylo špatné a je nutné vzít nové. K mléku s droždím přidáme ostatní suroviny a důkladně hněteme alespoň 5 minut. Přikryjeme mísu a dáme kynout na teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).
Těsto na pomoučené ploše vyválíme na tenký plát a potřeme studenou makovou náplní. Opatrně ale pevně srolujeme a nakrájíme na 12 stejných dílků. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme vajíčkem, posypeme drobenkou a pečeme 15 minut při 175°C.

* Já si náplň i těsto připravuji večer a nechávám přes noc v lednici. Náplň do druhého dne krásně vychladne a zhoustne. Těsto se zpevní a je zároveň elastičtější. Výsledek je o něco lepší, než kdybyste těsto zpracovávali hned.

Komentáře