... Biskupský chlebíček ...

Sváteční chlebíček s kandovaným ovocem, peču ho nejen na Vánoce a Velikonoce, ale i několikrát během roku, protože je zkrátka výborný. Těsto je klasické třené, krásně vláčné a voňavé po máslu a vanilce ...

200 g másla
50 g mléka
150 g moučkového cukru
4 vejce
200 g hladké mouky
1 kypřící prášek
100 g kandovaného ovoce (rozinky, kandovaná kůra)
150 g hořké čokolády na polevu

Máslo i vejce musí mít pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 160°C, formu vyložíme pečícím papírem nebo můžeme klasicky vymazat tukem a vysypat moukou. Vejce spolu s cukrem důkladně vyšleháme do světlé pěny. Poté přidáme rozpuštěné ale ne horké máslo s mlékem. Následně prosijeme mouku s kypřícím práškem. Nakonec opatrně vmícháme kandované ovoce. Těsto rozprostřeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Zhruba po 30 minutách pečení přikryjeme alobalem, aby nám chlebíček příliš neztmavl. Když máme upečeno, necháme vychladnout. Vyklopíme a polijeme čokoládou. Já do čokolády přidala plátky mandlí a nahoru nasypala lyofilizované brusinky.

* Použila jsem formu na chleba o velikosti 25x15 cm. * Zkuste do těsta přidat špetku skořice a vanilky, případně panáka rumu.

Komentáře