... Vánočka ...

 

Královna svátečního stolu by neměla chybět v žádné domácnosti. Na poprvé dá docela hodně práce a je potřeba zvládnout několik nástrah, ale jakmile ji dostanete do ruky, už to nikdy nezapomenete. Já osobně dělám vánočku ze šesti pramenů. Dá se snadno uplést v jedné vrstvě a nehrozí tak riziko, že se vánočka při pečení sesune na stranu. Klíčové je dopřát vánočce dostatek času na dokynutí po upletení. Pokud vánočku uspěcháte a dáte ji péct ještě nedokynutou, prameny se při naskočení v troubě potrhají. Ikdyby přeci jen došlo k nějakému narušení zapletené krásky, zachrání nás mandle a moučkový cukr, tím zamaskujete snad cokoliv. Takže na nějakou trhlinku nebo zatoulaný pramen nedbejte, o to vážně nejde ...

600g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
300ml mléka
150g rozpuštěného másla
80g cukru
20g vanilkového cukru
4 žloutky
1 sáček sušeného droždí
špetka muškátového květu
špetka soli
1 žloutek + 1 lžíce mléka (na potření)
mandle na posypání

Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, muškátový květ a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko smícháme s droždím, žloutky a rozpuštěné máslo. Vařečkou začneme od středu míchat, k tekutým přísadám postupně vmícháváme okolní mouku. Až bude těsto příliš tuhé pro vařečku, začněte ho hníst rukou. Těsto vyklopíme na vál nebo kuchyňskou linku a zhruba 10min důkladně hněteme. Pokud se těsto lepí, podsypeme malým množstvím mouky. Tuto práci nám velmi zjednodušší robot s hnětacími háky nebo domácí pekárna, ve které můžete spustit program těsto a zároveň kromě hnětení budete mít obstaráno i kynutí. Pokud nemáme, zpracované těsto zformujeme do koule, vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na 1-1,5hod. Já dávám vždy kynout do trouby vyhřáté na 40°C, jelikož mám doma chladno. Jakmile má těsto dvojnásobný objem, vyklopíme ho na pracovní plochu a lehce prohněteme, abychom z něj vytlačili vzduch. Nyní těsto rozdělíme na 6 pramenů a zapleteme.
Video tutoriál najdete na YouTube ->
Zamotanou vánočku dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a dáme ještě na cca 60min kynout do tepla. Pokud tuhle fázi uspěcháme, vánočka zprudka dokyne v troubě, neudrží si svůj tvar a popraská. Troubu předehřejeme na 180°C. Vánočku potřeme, posypeme mandlemi, vložíme do trouby. Po 10 minutách snížíme teplotu na 160°C a dopečeme cca 30min. Pokud příliš rychle hnědne, přikryjeme ji kouskem alobalu. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

* Pokud chcete vánočku extra nadýchanou a jemnou, nahraďte část másla sádlem.

Komentáře