... Beránek ...

Tradiční velikonoční krasavec. Beránkových těst existuje bezpočet. Peče se z třeného, piškotového, šlehačkového, tvarohového i mramorovaného těsta. Já mám nejraději piškotové těsto obohacené citrónovou kůrou ...

4 vejce (každé po cca 50 g)
100 g cukru
160 g hladké mouky
20 g oleje
40 ml mléka
1 lžička (5 g) kypřícího prášku
kůra z 1 citrónu
(100g kandované pomerančové kůry)

V menší mističce smícháme žloutky, olej a mléko. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Mixuji na střední rychlost cca 3-4 minuty. Jakmile máme sníh krásně pevný, odložíme mixér, vezmeme metličku a vmícháme žloutkovou směs. Nyní už jen opatrně přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a kůru. Dáme do formy a pečeme 40-50 minut při 160°C. Upečeného beránka necháme vychladnout, vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.

* Každá forma na beránka je jinak velká, tudíž je potřeba upravit množství těsta. Nejjednodušší způsob je nalít vodu do formy a změřit objem.
* Uvedené množství používám do silikonové formy o objemu 1,8 litru.

Komentáře